Utvikling starter med å oppdage

Å jobbe med egen utvikling, mestring og trivsel er en stor oppgave. Refleksjonen i individuelle samtaler gir tanker og svar som styrker den enkelte på jobb og privat. I starten av samtalen spør jeg som regel. «Har du spørsmål eller situasjoner du ønsker å reflektere rundt?» Noen har tydelige bestillinger, mens andre dumper ned i stolen fra en hektisk hverdag og stiller inn på refleksjonsmodus der og da.

Jeg anbefaler alle som går hos meg til å være bevisste på hva de vil bruke samtalene til. Da blir nytteverdien størst.  Her er 15 av temaene noen har jobbet med:

 1. Jeg har mistet respekten for noen av kollegene mine, og det sliter på samarbeidet.
 2. Jeg skal ha en vanskelig samtale med en medarbeider og vil gjerne forberede meg på den.
 3. Jeg skal holde en presentasjon i konsernledelsen i morgen og vil jobbe med hva som gjør meg så nervøs.
 4. Jeg trenger å bli bedre til å forstå at jeg opplever meg tråkket på når situasjonen er der, ikke først etterpå.
 5. Jeg sliter med å få medarbeiderne til å gjøre det vi har bestemt.
 6. Jeg må jobbe med at jeg har lett for å ta alt som skjer så personlig
 7. Jeg mister hodet når jeg blir provosert og sier lett ting jeg angrer på i etterkant. I andre situasjoner lar jeg være å si det jeg mener fordi jeg er engstelig for at jeg blir ufin. Da angrer jeg på det.
 8. Jeg våkner tidlig hver dag og bekymrer meg for stemningen på jobben. Skjønner ikke hva det er, men noe må ha skjedd.
 9. Jeg vil så gjerne være en positiv medarbeider, men må bli mye flinkere til å si nei og sette grenser. Når jeg forsøker, føler jeg at lederen min blir irritert selv om hun ikke sier det.
 10. Jeg har mistet motivasjonen på jobben. Må innrømme at det går utover både humøret og kvaliteten på det jeg leverer.
 11. Jeg lar jobben okkupere mer av fritiden min enn jeg egentlig ønsker. Nå begynner familien min å bli lei.
 12. Jeg vil jobbe med å forstå hvordan verdiene mine påvirker meg i ulike situasjoner i arbeidshverdagen.
 13. Jeg sier at jeg har lagt konflikten bak meg, men er ikke helt sikker på om det er sant.
 14. Jeg stiller høye krav til meg selv som leder, og ser at jeg innimellom stiller alt for høye krav til noen av medarbeiderne mine.
 15.  Jeg har begynt å slite med stressnivå mitt igjen. Trodde jeg hadde bedre kontroll, men signalene de siste dagene uroer meg.

 

Kanskje ga listen deg ideer om hva du trenger å ta tak i?

Egen utvikling starter med å oppdage. Deretter må du anerkjenne at det har betydning. Så må du bestemme deg for om du vil ta tak i oppdagelsen.  Veien derifra består av refleksjon, bestemmelser, øvelse, bevisstgjøring og øvelse… og øvelse.